Deltanatuur en recreatie – Deel 1/3

Deltanatuur en recreatie – Deel 1/3
28 januari 2022 Jan-Paul Bron
Deltanatuur en recreatie - Jan-Paul-Bron in EilandenNieuws - uitgelicht

Zeelenberg Architectuur Woordmerk

1
blog

Deltanatuur en recreatie – Deel 1/3

In een interview voor het nieuwsblad Eilanden-Nieuws (september 2018) laat ik mijn licht schijnen over natuur, landschap en recreatie op mijn thuiseiland Goeree-Overflakkee. Zie onder een deel van het resultaat.

leestijd: 2 min

Jan-Paul Bron
28 januari 2022
blog

“Het beeld dat natuur en duinlandschap op Goeree-Overflakkee de laatste jaren zijn opgeofferd aan nieuwe recreatieparken klopt feitelijk niet”, valt Bron maar met de deur in huis. Er is momenteel veel over te doen, maar in feite is er in de afgelopen decennia in onze verblijfsrecreatie weinig veranderd. Na de bouw van Port Zélande in 1990 hebben we zelfs gedurende 25 jaar geen enkele projectmatige verblijfsrecreatieve ontwikkeling op de kop gehad. Pas recent is daar, na jaren van voorbereiding door de voormalige gemeente Goedereede, verandering in gekomen met de realisatie van Hotel & Beach Resort Punt West en Landal Strand Resort Ouddorp Duin”, aldus Bron.

Maar geen van deze twee resorts is gebouwd in de natuur of in bestaand duin. Wel is bij allebei een nieuw natuurlijk duinlandschap met bijbehorende vegetatie aangelegd als ‘drager’ van de bebouwing. Beide plannen creëren de omstandigheden om de biodiversiteit te vergroten en geven ruimte aan recreatief medegebruik door de lokale bevolking en dag-recreatieve bezoekers. Punt West doet dat met openbare stranden en de Beach-club, Ouddorp Duin met een restaurant, supermarkt, zwembad en theater. “In dat opzicht zijn beide projecten uniek en in mijn ogen een aanzienlijke verbetering in relatie tot de traditionele verblijfsrecreatieve terreinen met een slagboom.” Gevraagd naar Roompot Vakanties Strandpark Duynhille, legt Bron uit dat dit project op bestaand recreatief terrein is uitgevoerd. “Het doel was om het eenzijdige aanbod op Goeree-Overflakkee aan te vullen met een ander verblijfstype. Duynhille heeft om de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren zelfs tot een vermindering van het aantal recreatieve nachtverblijven geleid. Er staan er nu 280 minder dan eerst.

En als we dan toch met de saaie cijfertjes bezig zijn, tegenover één hectare verblijfsrecreatie op ons eiland staat 10 hectare aan Natura2000, natuurgebieden en ecologische verbindingen. Rekenen we de Natura2000 gebieden in de gemeentelijke wateren mee, dan beschikken we over 50 hectare natuur op elke hectare aan verblijfsrecreatie. Alle bestaande campings en recreatieparken samen nemen nu nog geen 0,2% van het landoppervlak van onze gemeente in beslag. In het afgelopen decennium is de natuurontwikkeling op Goeree-Overflakkee zelfs ruim twee keer zo hard gegroeid als de recreatieve ontwikkeling.

Foto: Jaap Reedijk

000