blog
Deltanatuur en recreatie – Deel 3/3
In het laatste deel van het interview met het Eilanden-Nieuws (september 2018) gaan we in op hoe natuur, landschap en recreatie in elkaar kunnen worden verweven en het effect voor de lokale bevolking.
leestijd: 4 min
Jan-Paul Bron
11 februari 2022
blog
Beleving
Jan-Paul Bron vindt dat de ongerustheid onder een deel van de bevolking over de recente recreatieve ontwikkelingen, serieus moet worden genomen. “Die beleving komt ergens vandaan, heeft oorzaken en aan die oorzaken moet je wat doen. Ik zie daar wel oplossingen. Eeuwenlang leefden wij tussen en mét het water, Maar langzaamaan hebben wij ons van het water afgekeerd. Onze 75 kilometer aan waterkant zijn door de deltadijken nauwelijks bereikbaar. Ook de beleefbaarheid van natuurgebieden is beperkt. Er is veel, maar we merken het kennelijk niet op.
Als voorbeeld noem ik het natuurgebied bij de Ouddorpse vuurtoren dat daar in 2008-2009 is aangelegd. De wandelroutes zijn zo dat je het gebied moeilijk beleefd, omdat je laag loopt. Omgekeerd denk ik dat de aanwezigheid van resort Ouddorp Duin onevenredig wordt ervaren, omdat je er wandelend vanaf Het Flauwe Werk bovenop kijkt. Je zou het dus om moeten draaien. Het gebied bij de vuurtoren beter ontsluiten met royale hoger gelegen routes waar je de natuur kan ervaren en de wandelroute bij Ouddorp Duin juist lager aanleggen. Met dit soort simpele ingrepen kan veel van het gevoel van kwaliteitsverlies al worden weggenomen.
Kwaliteitseisen
Een ander belangrijk punt is de kwaliteit van wat je doet, meent Bron. “Met de huidige negatieve klank van het woord ‘kustbebouwing’ kan ik als liefhebber van onze Hollandse cultuur en traditie niet veel. De pittoreske havenplaatsen Middelharnis, Dirksland en Goedereede zijn ooit aan de kust gebouwd. Volendam en Veere liggen nog steeds aan het water. Daar heeft niemand bezwaar tegen, integendeel. Binnen onze eigen gemeente ligt de buurtschap Oostdijk pal onder aan de voet van de duinen en ieder weekend wemelt het er van wandelaars die daarvan genieten. De huizen aan de Groenedijk en de West Nieuwelandseweg in Ouddorp liggen al decennia in de duinennatuur. Deze locaties laten zien dat de combinatie van natuur en wonen juist prachtige plekjes kan opleveren. Maar om dit soort kwaliteit te creëren moet je verblijfsrecreatie een eisenkader opleggen.” En dat mag wat Bron betreft best ver gaan om de recreatie te laten passen bij wie en wat wij zijn.
Hij zou graag zien dat nieuwe recreatie goed aansluit op natuurgebieden, dat bij de inrichting van het landschap de bestaande of historische situatie het uitgangspunt is, dat gekozen wordt voor inheemse vegetatie die de biodiversiteit bevordert. Ook zou een landschaps- en onderhoudsplan onderdeel van het project moeten zijn en de verplichting om het landschap in stand te houden. Ook op het gebied van de bebouwing zelf kan er van alles worden bedacht. “Als je de buitenruimte mee-ontwerpt, dan voorkom je dat de gasten het landschap betreden buiten de paden. Dat hebben we op Punt West gedaan en dat werkt daar goed. De gasten blijven braaf op hun veranda en zetten hun ligstoel niet in de met zorg aangelegde nieuwe duinen.“
“De kern van mijn verhaal schoot door mijn hoofd tijdens een ritje langs de Grevelingen”, besluit Bron zijn gepassioneerde betoog. “Ik dacht aan Willem de Kooning, wereldberoemd kunstenaar en wijlen oom van onze vroegere Goereese notaris De Kooning. ‘Ik moet veranderen om hetzelfde te blijven’, was zijn lijfspreuk. Zo zie ik dat ook voor ons eiland.”